maanantai 22. elokuuta 2011

Viikonloppu hevosvahtina

Kirjoittelu nyt loppuviikon ja viikonlopun ajalta jäi aikalailla, kun minut yllättäen kutsuttiin hevosvahdiksi to-su väliselle ajalle.

Torstaina satoi vettä koko päivän, joten hevoset olivat sisällä suurimman osan päivää. Reilun tunnin olivat ulkona kun putsasin karsinoita ja laitoin ruokia ynnä muita valmiiksi. Eivätpähän nuo kovin pahastuneilta näyttäneet, herkkähipiäisimmille laitoin viltit selkään hetkeksi. Ratsastamaankin raahauduin, vaikka sää oli tosiaan aika surkea ja tiet täynnä vettä ja mutaa. Sadevarusteet päälle vain ja menoksi! Ensin tosin meinasi jäädä ratsastamatta, kun en meinannut löytää ratsulleni suitsia, mutta loistavaa päättelykykyäni käyttäen (ja siskoni avustuksella) hoksasin että nivelkuolaimet oli vaihdettu hackamoreihin. (Ori on aika herkkähipiäinen suustaan, kuolainten kanssa pelaa aika paljon. Viimeksi kun olin tuolla tallilla ratsastsustunnilla, menin ko. orilla naruriimulla ja en ole varmaan koskaan ravannut sillä niin rennosti!) Eli pääsimme kuin pääsimmekin liikkeelle. Kävimme köpöttelemässä noin puolisen tuntia maastossa, heppa tuntui olevan tyytyväinen liikuntaan sateesta huolimatta. Sitten vain jaoin hevosille päiväheinät ja hommat olivat siltä päivältä ohi.

Perjantaina menin jo heti aamulla tallille, heinät tarhoihin ja hevoset ulos. Tallissa on siis tällä hetkellä yhteensä 6 hevosta, 2 tammaa, 2 ruunaa ja 2 oria. Tammat ovat rodultaan suomenhevonen ja puoliverinen, ruunat ovat tilastohevonen/puoliverinen ja PRE, oriit ovat shetlanninponi ja suomenhevonen.
Poni kun on vielä niin nuori, niin se on voinut tarhata myös tammojen kanssa. Mutta nyt kun olin saanut kaikki hevoset ulos, niin huomasin että suomitamma alkoi lämmetä vähän turhan paljon ponin lähentelyille (poni on siis keksinyt että se on Ori.) joten äkkiä kävin ponin nappaamassa tarhasta pois ja vein talliin toisen orin seuraksi.
Sitten taas putsailin karsinoita ja siivoilin vähän muuten. Sitten menin taas ratsastamaan suomenhevosorilla. Ensin vähän kävelimme ja ravailimme kentällä, sitten kävimme hetken maastossa virkistämässä mieltä kun oli niin mukava sää edellispäivään verrattuna.
Sitten myöhemmin jaoin taas ruuat, laitoin vedet ja heinät ym. ja otin hevoset sisälle.

Lauantaina taas sama homma, aamusta tallille ja hevoset ulos aamuheinille. Hieman lisäjännitystä aamuun toi juuri alkanut sorsanmetsästys. Aluksi hevoset lievästi säpsyivät pyssyjen pauketta, mutta tottuivat siihen kuitenkin nopeasti. Lauantai oli jotenkin todella hidas ja masentava päivä, oli niin kamalan harmaata. Orin kanssa kävimme samoilemassa maastossa noin tunnin ajan, seikkailimme pikkuteillä ja annoin sen syödä vihreää jonkin aikaa koska ei meillä ollut mihinkään kiire. Se tuossa maastoilussa viikonlopun aikana olikin parasta, ei ollut kiire! Sai rauhassa istuskella ruohoa syövän hevosen selässä ja nautiskella syksystä. Sitten taas ruuat ym. ja hevoset sisään.

Tänään menin taas aamuksi, hevoset ulos ja heinät nenän eteen. Sitten putsailin karsinoita, tänään se meinasi olla aika vaikeaa kun näköjään olen jostain saanut flunssan ja olo tuntui kuumeiselta. Kovin nopeaan tahtiin karsinat eivät puhdistuneet, mutta puhdistuivat kuitenkin. Samalla vein lisää vettä tarhoihin ja vaihdoin uudet talleihin. Orin kanssa kävimme oikein kunnon hyvänmielen maaston, aurinko lämmitti mukavasti ja oli ehkä tämän syksyn täydellisin maastoilusää!
Sitten vähän järjestelin loimia satulahuoneessa ja kevyesti pesaisin muutamat suitset, kovin paljoa ylimääräistä en jaksanut tehdä kun olo muuttui koko ajan kipeämmäksi.
                                                    Orilla oli tällainen koriste hännässä tänään! :)

Päiväheinien laitto ei varmasti ikinä ole tuntunut niin raskaalta kuin tänään, en millään olisi jaksanut vedellä heiniä paalista saatika viedä karsinoihin asti. Heinät kuitenkin sain karsinoihin ja hevosetkin vielä sisälle, sitten pääsin lähtemään kotiin potemaan.

Perjantaina kävin katsomassa kun Poni meni ratsastustunnilla (n. jatkotuntilaistasoa). Hieman huolissani olin koska Ponilla ei ollut menty kuin reilun viikon ajan jokatoinen päivä käyntimaastoja. Tunnilla kuitenkin ravasivat ns. normaalisti. Alkuun Poni näytti kulkevan ihan ok ja puhtaasti, mutta jossain vaiheessa huomasin että Poni suoralla uralla laahasi sitä kipeää takajalkaa normaalia enemmän. Lopputunnista Poni sitten etenkin volteilla ihan selvästi ontui, mutta jostain syystä tallin omistajan mielestä se vain "vähän laahaa" jalkaa.. Noh, tiedä häntä mutta soitin seuraavana päivänä kuitenkin Ponin omistajalle ja sanoin että olisi hyvä ettei Poni menisi tunneilla vielä muutamaan kuukauteen ennenkuin sille saadaan taas lihasta ja kuntoa, etenkin juuri lihaksia tukemaan sitä löysää polvea. Omistaja oli samaa mieltä, joten saa nyt nähdä haluaako tallin omistaja käyttää Ponia talutustunneilla, muille tunneille sitä ei ole järkeä laittaa ettei vain mene sitten isommin rikki se jalka.

Tässä vähän tilannekatsausta, nyt lähden nukkumaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti