sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Vuosi yhteiseloa Pienen ja Keltaisen kanssa

Tänään tosiaan on minun ja Oton ensimmäinen vuosipäivä, minun ensimmäinen vuoteni hevosenomistajana ja Oton ensimmäinen vuosi yksityisponina. Niin se aika rientää, tuntuu kuin vasta äsken olisin jännityksellä ollut Leko-tallin toimistossa kirjoittamassa ponin kauppakirjaa ja omistajanvaihdos papereita. Mutta myös toisaalta tuntuu kuin Otto olisi ollut minun jo paljon pitempään. Paljon on vuoden aikana opittu, on ollut ylä- ja alamäkiä, hankalia hetkiä, mutta paljon myös niitä hyviä hetkiä. Ja loppujen lopuksi, päivääkään en tästä vuodesta vaihtaisi. :)

Ja tähän loppuun saatte kuvien kera pienen tiivistelmän minun ja Oton ensimmäisestä yhteisestä vuodesta.

Helmikuu 2014


Helmikuun ensimmäisenä päivänä Otosta tuli virallisesti paperilla minun ponini. Tämän ensimmäisen kuukauden aikana kohotettiin ponin kuntoa ja nautiskeltiin maneesitallin luksuksesta. Vaikka olin Ottoa ratsastanut pitkään ennen sen ostoa, en ollut sille silti mitenkään tuttu ihminen, ja ponihan sitten testaili minua (ja myös muitakin) ihan urakalla mm. karkailemalla ja jyräämällä.

Maaliskuu 2014Maaliskuussa, tai oikeastaan helmikuun lopussa jo, Otto muutti minua lähemmäs Heinävedelle. Matka sujui hyvin, ja ensimmäiset hetket uudella tallilla ponilla meni vain ihmettelemiseen eikä se muistanut olla tuhma. :D Edelleen meillä oli kunnioituksen kanssa ongelmia, Otto ei kiinnittänyt ihmiseen juuri huomiota, karsinassa se oli ihan kamala. Ratsastaessa se testasi että onko pakko. Maaliskuussa käytiin myös ensimmäiset maastoreissut ponin kanssa, onnistuneesti!

Huhtikuu 2014


Huhtikuussa saatiin vähän edistystä ratsastuksessa, Otto alkoi liikkua välillä jo ihan mielellään ja sen askel alkoi muuttua pidemmäksi. Ponin käytös oli vieläkin vähän hankalaa, mutta kuitenkin alkanut jo parantua. 

Toukokuu 2014


Toukokuussa Otto nautiskeli mutakylvyistä ja auringonpaisteesta. Ratsastuspuoli oli samoilla linjoilla kuin huhtikuussa. Huono satula vain sai kuskille aikaan mukavan pienen asentovirheen, jonka korjaaminen on edelleen käynnissä.. 

Kesäkuu 2014

Kesäkuussa Otto edelleen nautiskeli mutakylvyistä ja minä kiitin onneani että olin ostanut Magic Brusheja. Juoksuttaessa Otto liikkui jo tosi kivasti. Koska oikeita esteitä ei ollut, niin rakenneltiin omia esteitä ja Otosta kuoriutui oiva pieni "maastoeste"poni! Kesäkuussa kerettiin kokeilemaan myös päitsillä ratsastamista. Luottamus ja kunnioitus alkoi olla paremmalla mallilla ja Otto oli yleensä suurimman osan ajasta mukava käsitellä. Kesäkuussa Otto tosin myös saikkuili sen mysteeriontuman vuoksi, joka myöhemmin selvitettiin lihasjumeista johtuvaksi. 

Heinäkuu 2014Heinäkuussa luotin Ottoon paljon enemmän kuin aiemmin, ja Otto myös käyttäyti oikein mainiosti. Päästiin myös Leko-tallin opettajan tunnille. Tunnin aikana sain ajatuksesta kiinni miten Oton kuuluisi liikkua. Kesän aikana meidä satula oli alkanut tuntua epäsopivalta ja alkoi haitata Oton liikkumista valumalla liikaa eteen. Joten kesän aikana Otolla ratsastettiinkin paljon ilman satulaa. Heinäkuu oli ehkä mukavin kuukausi Oton kanssa siihen mennessä. :)

Elokuu 2014Elokuussa edessä oli jonkun verran muutoksia. Ensimmäinen ja pienin oli Oton uusi kampaus. Peikkotukasta ratsuponiharjaan. ;) Suurempi muutos oli muutto toiselle tallille. Tällä tallilla oli tarjota paremmat puitteet, esim. aidattu kenttä, säännölliset tarhausajat, pesukarsina ja monipuoliset maastoreitit. Sekä hyvä estekalusto. 
Otto suhtautui muuttoon aivan hurjan hyvin, se oli uudessa paikassa kuin se olisi aina ollut siellä! 

Syyskuu 2014Syyskuussa Otto pääsi kokeilemaan irtohypytystä. Vaan eiköhän tuo joskus tuntiponiaikoinaan ole tuota hommaakin tehnyt, konkarin ottein poni hoiti homman kotiin!
Tässä kuussa käytiin tutustumassa uusiin hienoihin maastoreitteihin, ja alkujännityksestä päästyään Otto rakastui etenkin metsäreitteihin. 

Lokakuu 2014


Lokakuussa ratsastusta haittasivat vaihtelevat kelit, ja suurimman osan ajasta kenttä olikin ihan koppurajäässä. Mutta päästiin myös muutaman kerran ratsastamaan ihan kunnolla, ettei ihan kokonaa jäänyt tuo kouluratsastus unholaan. Syyskuussa hypättiin jo melko säännöllisesti, niin lokakuussahan ne estetreenit sitten jo loppuivatkin. 

Marraskuu 2014


Marraskuussa kahlailtiin välillä lumessa, välillä sohjossa. Otto pääsi ensimmäisen kerran kokeilemaan ohjasajoa, ja yhtä ryntäystä lukuun ottamatta poni toimi siinäkin hommassa tosi hienosti! 

Joulukuu 2014Joulukuussa Otto pääsi raviradalle rallittelemaan, käväistiin jäällä pieni lenkki kokeilemassa miten poni siihen suhtautuu. Kentän kunnon mukaan päästiin myös ratsastamaan jokusen kerran "oikeasti". Pakkasilla hömppäiltiin ilman satulaa. 

Tammikuu 2015Tammikuun ensimmäiset päivät Otto sai ottaa loman kannalta, sitten käytiin muutaman kerran maastossa ja raviradalla hölkkäämässä. Otto sai myös vähän uusia kivoja varusteita alennusmyynneistä. :) 

Nykyään Otto on ihan huippumukava poni, se on yleensä miellyttävä ratsastaa, tekee mielellään töitä, se ei enää yritä karkailla ja on ihanan helppo käsitellä. Uuden tallin rutiinit ja rauhallinen ilmapiiri tuntuvat sopivan Otolle todella hyvin, se on hirmu tyytyväisen oloinen. Niin, ja Pikkupihlajassahan Otto oli tullut läpi tarhasta jossa oli sähkölanka ja lankku. Leko-tallilla Otto karkaili tarhasta. Nykyään Otto on lanka-aidassa, jossa ei nyt paljon lumen vuoksi kierrä sähkö. Eikä se minun tietääkseni ole kertaakaan yrittänyt karata sieltä. 
Nykyään Ottoa voi taluttaa pelkällä tavallisella riimunnarulla, myös vieraatkin ihmiset. Jos Otolla on joskus sellainen "karkailupäivä", niin sen näkee onneksi etukäteen ponin olemuksesta ja käytökseen voi varautua. Otosta on kuoriutunut ihan mahtavan ihana ja kiltti poni, joka kunnioittaa ihmistä ja joka yrittää parhaansa.

Kulunut vuosi on ollut mahtava ja toivottavasti meillä on Oton kanssa edessä vielä monta yhteistä vuotta!

3 kommenttia:

  1. Tuli muuten mieleen, että onko Otto maastovarma, kun käytte maastossa, etkä ole (muistaakseni) sanonut, että se siellä enempää säikkyisi mitään?

    VastaaPoista
  2. Otto on yleensä melko varma ratsu maastossa, säpsähtelee joitakin asioita mutta ei lähde käsistä. Joskus jos Otto pelkää tai "pelkää" niin se saattaa jumittaa. Mutta yleisesti ottaen Otto on kiva maastomopo. :)

    VastaaPoista