lauantai 6. huhtikuuta 2013

Opetusharjoituspostaus!

Eilen perjantaina pidin ensimmäisen opetusharjoitukseni. Me hhp- suuntautuneet pidämme täällä siis ainakin yhden puolen tunnin mittaisen ratsastustunnin muille opiskelijoille. Minun ryhmääni osui neljä hhyo12- luokkalaista, ja joukossa sattui olemaan siskoni! :)

Tuntisuunnitelma piti tehdä paperille, joka annettiin meidän omalle opettajallemme tunnin pidon ajaksi (hän luki sen läpi ja kirjoitti sinne sitten kommentteja). Lopuksi saimme lappuset itsellemme kirjoitettujen kommenttien kera, opettaja toki myös suullisesti antoi palautetta.

Minun tuntini aiheena oli siirtymiset (käynti-ravi) ja laukannostot käynnistä kahdeksikolla. Kentälle laitoin keskelle kaksi tötsää merkitsemään kahdeksikon keskikohtaa ja toimimaan pisteenä jossa laukannostot tehtäisiin.

knn-r. Pjerrot af Dalbjerg DK  "Pelle" †2012

Alkuun ryhmä sai verrytellä itsenäisesti rajatun alueen ulkopuolella käynnissä ja ravissa. Kun edellinen hhp sai tuntinsa päätökseen, minä siirryin ryhmäni kanssa "kentälle" (oltiin Haimissa, isommassa päädyssä, sieltä ravailtiin esteitä ja tehtiin pieni kenttä meille).  Ryhmäläiset alkukaartoon, esittelin itseni ja samalla tarkastin satulavöiden kireydet, muun varustuksen olin jo kerennyt katsoa tallin pihassa. Esittelin sitten myös tunnin aiheen suurin piirtein ja sen jälkeen ohjasin heidät tekemään alkuverryttelyä.
Alkuverkassa tarkoitus oli tehdä kevyessä ravissa voltit kulmiin ja käyntiin siirtymiset jokaisen sivun keskelle, tätä tehtiin molempiin suuntiin (aikaa esittelyineen verkkaan meni n.10min).

Alkuverryttelyn jälkeen ryhmä siirtyi työskentelemään kahdeksikolla harjoitusravissa tehden käyntiin siirtymisiä määrätyissä kohdissa. Tämän jälkeen vielä ryhmä teki kahdeksikon keskellä käynnistä laukan noston, laukkasi puoli kierrosta, siirtyi raviin, ravasi neljänneksen ympyrää ja siirtyi käyntiin (varsinaiseen työskentelyyn meni aikaa ehkä n.15min).
Lopuksi ryhmä meni kevyttä ravia kahdeksikolla viitisen minuuttia. Vielä loppukäyntien aikana kävin kysymässä jokaiselta ratsastajalta miten tunti heidän mielestään meni ja annoin vähän palautetta tunnin kulusta.

Mielestäni tunti meni ensimmäiseksi pitämäkseni tunniksi oikein hyvin, vaikkakin alkuverkan aikana mielessä pyöri vain "APUA!" enkä osannut sanoa yhtään mitään! Mutta loppua kohden sain kommentoitua enemmän, ja homma helpottui kummasti.


Opettajalta sain ihan hyvää palautetta ja oltiin oikeastaan kaikista jutuista samaa mieltä. Voisin tähän loppuun laittaa muutaman opettajan kirjoittaman kommentin tunnistani:
- Selkeä verryttelyharjoitus
- Mieti omaa sijaintia, esim. suoristusten kannalta, mistä näet
- Jotain korjauksia istuntaan tuli, HYVÄ!
- Huomioit turvallisuustekijät kahdeksikolla
- Harjoitukset kahdeksikolla selkeät
- Ääni kuului, reipas
- Tavoitteen määrittely selkeämmäksi ja siirtymisten korjausta/opettamista sen mukaan

Kyllä se siitä, kunhan vain saisi lisää harjoitusta. Aikaisemmin olen pitänyt tunteja oikeastaan vain kavereilleni yksittäin, ja muistaakseni kerran "tunnillani" on ollut useampi ratsukko. Nyt tuntui että ratsukkoja oli joka paikassa ja pää ihan pyörällä! :D Mutta vaikka aluksi jännittikin niin kyllä oli kivaa ja voi olla ihan tyytyväinen! Tuntilaisetkin tuntuivat tykänneen harjoituksesta, mikä sekin oli kiva juttu! :)


Tänään oltiinkin sitten Tampereella Hevoset- messuilla. Ypäjältä oli pari työnäytöstä (klippaaminen, ravihevosen valjastus ja kilpahevosen kuntoon laitto) sekä ohjelmalavalla oleva koulutuksen esittely. Minä olin tuossa viimeisessä ryhmässä, lavalla luin yleisölle koulutuksesta Ypäjällä. Hengissä selvisin, esityksen lopuksi pidetty "ratsastustunti" pikkuhevosilla oli hauska! Huomenna sitten uudestaan hyvällä meiningillä!

6 kommenttia:

  1. Vaikutti siltä että meni ihan hyvin :) ja öö... tota en nyt oikeen saa lähetettyä niitä kuvia, joten mun pitäis pystyy jotenkin antaa sulle mun muistitikku

    VastaaPoista
  2. :) Okei, no tuota, missäs päin opistoo sä meet viikolla?

    VastaaPoista
  3. No nyt on lukiota, mutta käyn iltaisin tai iltapäivisin hoitamassa Tellua II-tallissa.

    VastaaPoista
  4. Mäkin siellä nyt pyörin (kakkosella siis) Ipetusta hoitamassa, mutta jos olet siellä joskus päivätallin/iltatallin aikaan niin voisit antaa tikun hhp-käytävän tallivuorolaisille. Molemmat on tällä viikolla täältä meidän kämpästä niin voivat toimittaa sen mulle. :)

    VastaaPoista
  5. "Jotain korjauksia istuntaan tuli, HYVÄ!"

    Mä arvasin että Anni pakosti antaa plussaa ainakin siitä kun muistutit mua mun kyynärpäistä ja käsistä. :') Se kun ite edellisellä tunnilla minkä se meille piti otti elämäntehtäväkseen muistuttaa, missä mun käsivarsien ja kyynärpäiden kuuluu olla. :D

    terv., rakas siskosi

    VastaaPoista