torstai 1. marraskuuta 2012

Heissulivei vaan kaikille!

Elikkäs. Tämän vuoden viimeinen Ypäjäviikko saatiin kunnialla päätökseen, ja voisin tehdä pienen kertauksen tässä nyt.


Tiistaina alkoi siis ekat näytöt, minulla oli vain esittämisen näyttö. Uhrikseni joutui sh-t. Armeli. Tamma menikin tarhaan iltapäivällä tarhavaidon ekaan vuoroon. Noh, noin puolisen tuntia ennen omaa vuoroani sain tamman pesarille, ja eikun avustajien (KIITOS!) voimin hurjaa puunaamista ja letittämistä. Saatiin tammanen suht siistiksi (vaikka ei sitä kerennyt siistiä mitenkään siinä ajassa..) ja vauhdilla vaan maneesiin.
Siellä käveltiin hetkinen, että edellinen esittäjä sai kuulla arvostelut. Ja sitten, eikun vaan ensin "tuomareiden" eteen hevonen korrektisti (= harjaton puoli tuomareihin päin, 'avoin' puoli tuomareihin päin eli etunen eteen ja takanen taakse) aseteltuna, siitä kolmiolla käyntiä kierros, sen jälkeen ravia ja lopuksi vielä tuomareiden eteen parkkeeraus.
Armelia ei ainakaan tarvinnut käskeä liikkumaan! :D Ihana pieni ja suloinen, sekä erittäin reipas nuori hevonen!
Jännityksen takia tuli tehtyä joitakin pieniä mokia, mutta kaikenkaikkiaan olin tyytyväinen tällä kokemuksella!


Keskiviikkona olikin ajamisen näyttö, jännitti ihan sika paljon! Siitäkin selvittiin hengissä. :D
Ajamisen näyttöön kuului tietysti hevosen valjastus, sitten ajettiin raviradan läheisyyteen ja pujoteltiin koivikossa. Vuorotellen käytiin peruuttamassa heppa valjastuskatokseen, sen jälkeen ajettiin hölkkää kierros raviradan ympäri.
Minä sain ajohepaksi Topiaksen (jolla ajoin ihan ekalla ajotunnilla!). Topias oli oikein mukava ja helppo, kiva kaveri. :)

Menin muuten illalla rats.koulussa tunnilla ihanalla (ja pienellä!) Karkki-ponilla! Oli tosi kivaa! Ensin en oikein osannut ponia ratsastaa, en ratsastanut vaan unohduin vähän matkustajaksi. Lopputunnista joku naksahti sitten kohdilleen ja poni oli aivan SUPER! Mahtavan hienolta voi niinkin pieni poni tuntua ja näyttää (mitä nyt peilin kautta kerkesin fiilistellä). Kiva viimenen tunti, harmittaa kyllä ettei pääse sinne tunnille ennenkuin tammikuussa, mrrrr!

Palojoen Cola Caramel (videolta napattu, siksi huono laatu)

Torstai, viimeinen Ypäjäpäivä! Aamulla aikaisin tallustelin (siis pummasin luokkalaiselta kyydin) kakkostalliin kuljettamisen näyttöön. Näytön vastaanottajat kyselivät kaikenlaisia kysymyksiä lastaukseen ja hevosen kuljettamiseen liittyen ja niihin piti vastata kykynsä mukaan. Onneksi opettajat oli niin mukavan rentoja, että vaikeissa kysymyksissä he vihjailivat ei-niin-hienovaraisesti oikean vastauksen suuntaan. :D
Tämä kyllä oli hauskin ja rennoin näyttö!

Sitten, kamaluus... Traktorilla ajamaan, jaiks! Minä rohkeana lähdin ensimmäisenä traktorin kyytiin. Tarkoituksena oli ajaa ensin pieni lenkki, peruuttaa traktori jotenkin fiksusti ja ajaa takaisin alapajan pihalle. Pihalla piti vielä peruuttaa tolppien väliin.
Niin, jotta ei vaan olisi liian helppoa, traktorissa oli tietenkin takana valtava lava!
Noh, ei menny niinkun Strömsössä, näin nätisti sanottuna. :D Olin kyllä niin totaalinen naiskuski että! Opettaja kysyikin jossain vaiheessa että : "Onkos sulla ajokorttia?". :D Jos olisin ollut fiksu, niin olisin vaan tokaissut että ei, mutta...
Kaiken sain kuitenkin tehtyä, jonkin ajan kuluttua. :D Sen jälkeen hyppäsinkin Avantin rattiin. Sillä oli tarkoitus siirtää kolme lavaa paikasta toiseen, ja se sujuikin ihan suht helposti.

Elta ja 75cm! :) (tämäkin videolta..)

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, oli varsanopetuksen näyttö. Tarkoituksena valjastaa varsa, käydä kävelemässä pari lenkkiä lähellä olevien puskien ympäri ja palata talliin ja riisua varsa.
Valjastuksessa meidän porukan varsa oli oikein nätisti. Mutta! Kun päästiin nurmialueelle jossa oli tarkoitus lenkittää varsaa (mentiin siis takaa-ajaen, minä olin toinen taluttajista), niin tämä pikkuneiti päättikin olla liikkumatta. Ja silloin kun se liikkui, se teki sen kahdella jalalla. Ei ollut ainakaan turhan helppoa, nuorikin hevonen helposti vetää ihmistä hyppimisensä mukana! Sai ihan kunnolla käyttää niitä olemattomia lihaksia, kun yritti estää varsaa hyppäämästä toisen taluttajan päälle.
Saatiin yhteensä ehkä viisi kunnollista askelta, lopun aikaa varsa jäkitti paikoillaan tai hyppi pystyyn. Kuitenkin saatiin varsa (+ohjastaja+taluttajat) ehjänä talliin. Opettajat vain totesi että tuollainen varsan käytös vastaa enemmän todellisuutta kuin ne kiltit varsat joita me ollaan tunneilla ajettu. :D

Viimeisen päivän kunniaksi satoi ensilumi!

Sen jälkeen olikin kaikki tentit ja näytöt suoritettu, eikun vaan kämpille kasaamaan viimeisetkin tavarat pussukoihin (joita oli MONTA!), taksiin, junalle ja kotia kohti. Oli ehkä vähän hassut fiilikset, kun toisaalta odotti kovasti kolmen viikon putken jälkeen kotiin pääsyä, mutta toisaalta oli haikeaa lähteä, kun tiesi ettei kämppäkavereita näe ennenkuin tammikuussa.
Onneksi on kuitenkin facebook ja puhelimet, ei kerkeä unohtaa niitä hönöjä. ;)

Kylläpäs minä innostuin nyt kirjoittamaan! :D Taidankin lopetella tähän, palataan taas asiaan!

3 kommenttia: